Wednesday, September 14, 2011

ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ


Από την βρεφική ηλικία που τα μωρά βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια θα πρέπει να μάθουν την υγιεινή του στόματος. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι μια πρώτη καλή αρχή.

Το μωρό σας αποκτά τη συνήθεια του βουρτσίσματος και της περιποίησης της στοματικής κοιλότητας. Όσο αθώα κι αν μοιάζει η αλήθεια είναι ότι κρύβει πολλούς κινδύνους και μολύνσεις. Το παιδί έχει την τάση να βάζει τα βρώμικα χεράκια του στο στόμα.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει να κάνει με τα γερά δοντάκια του μωρού σας είναι η διατροφή.

Προσπαθήστε λοιπόν από νωρίς να περιλαμβάνετε στο καθημερινό του μενού τροφές πλούσιες σε ευκώματα ασβέστιο και βιταμίνες περιορίζοντας εκείνες που έχουν υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Οι καραμελίτσες, τα ζαχαρωτά και τα γλυκά είναι οι νούμερο ένα εχθροί για τα "ρυζάκια" όπως λέγονται τα πρώτα δοντάκια.

Ποτέ μην σκεφτείτε, "Δεν πειράζει κι ας χαλάσουν, θα τα αλλάξει" γιατί οι βάσεις για γερά δόντια τίθενται από την κούνια.

Στην ηλικία των 12 μηνών μάθετε το παιδί να τρώει σκληρές τροφές όπως μήλο, αχλάδι, καρότο και ψωμί διότι με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται η σωστή διάπλαση των γνάθων και των μυών του προσώπου και συμβάλλουν στον φυσικό αυτοκαθαρισμό των δοντιών.

Ακόμη και αφού πιεί το γάλα του το παιδί πρέπει να πλύνει τα δόντια του. Όπως επίσης μην αφήνεται το μωρό να κοιμηθεί με το μπιμπερό γάλακτος στο στόμα γιατί ευθύνεται για την παιδική τερηδόνα.

Το μωρό σας παραδειγματίζεται από εσάς. Γι' αυτό να μην ξεχνάμε ποτέ να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο!

No comments:

Post a Comment